Provincie Antwerpen subsidieerde in 2018 voor ruim 2 miljoen euro fietspaden

In 2018 klopten maar liefst 15 gemeenten aan bij de provincie Antwerpen voor subsidies voor de (her)aanleg van bovenlokale functionele fietspaden. Goed voor meer dan 2 miljoen euro.

In 2018 keurde de provincie Antwerpen 15 dossiers, ter waarde van ruim 2 miljoen euro ondersteuning, goed voor de aanleg van net geen 10 kilometer fietspaden. Zo’n 300 000 euro ging naar de Alexander Franckstraat in Boechout en 180 000 euro naar de Vennestraat-Gierlebaan in Lille-Kasterlee. Hiermee legden de gemeenten respectievelijk 2 kilometer en 4,5 kilometer fietspad aan. De gemeente Geel gebruikte de subsidie van het Fietsfonds voor de aanleg van conforme fietspaden op de Olensteenweg. In Heist-op-den-Berg werd het geld gebruikt in de Goorstraat. Ook stad Antwerpen, Zwijndrecht, Wommelgem en Ekeren deden een beroep op het Fietsfonds voor de aanleg van hun fietspaden.

De provincie Antwerpen zet zwaar in op veilige en comfortabele fietspaden voor woon-werk, woon-school en woon-winkelverkeer. Gemeenten kunnen bij de provincie Antwerpen subsidies aanvragen voor de aanleg en verbetering van hun fietsinfrastructuur. Ze moeten daarvoor wel de Vlaamse kwaliteitsvoorwaarden respecteren. Vorig jaar keurde de provincie Antwerpen 2 050 261,71 euro aan fietspadsubsidie goed.

Voorbeelden van fietspaden, aangelegd met provinciale subsidies

Geel, Olensteenweg, aanleg vrijliggend eenrichtingsfietspad

Lengte: 300 meter inclusief fietsbrug
Type: bovenlokale functionele fietsroute
Subsidiebedrag: 29 007,98 euro

© Provincie Antwerpen

Wommelgem, Vremdesteenweg, aanleg vrijliggend dubbelrichtingsfietspad

Lengte:  250 meter
Type: bovenlokale functionele fietsroute
Subsidiebedrag: 25 192,86 euro

© Provincie Antwerpen

Boechout, Alexander Franckstraat, aanleg vrijliggend eenrichtingsfietspad

Lengte: 2 000 meter
Type: bovenlokale functionele fietsroute
Subsidiebedrag: 305 203,12 euro

© Provincie Antwerpen

Fietsfonds

De subsidies kaderen in het Fietsfonds, een samenwerkingsovereenkomst tussen de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies om de realisatie van bovenlokale functioneel fietsroutenetwerk te ondersteunen. Een gemeente kan zo tot 90 procent Fietsfondssubsidie krijgen. De provincie en de Vlaamse overheid betalen respectievelijk 40 en 50 procent. De provincie betaalt het Vlaamse deel aan de gemeente en krijgt dit achteraf terugbetaald van de Vlaamse overheid.

Bron: Provincie Antwerpen

Ben Weyts investeert in fiets als volwaardig alternatief

We kunnen nog meer mensen verleiden om te fietsen als we investeren in harde argumenten, zoals vlotte en veilige fietsinfrastructuur.” Vlaams minister van Mobiliteit investeerde in 2018 liefst 138 miljoen euro in fietsinvesteringen. Een record. “We hadden de lat voor 2018 hoog gelegd en we zijn er ver overgegaan”, zegt minister Weyts. Maar hij wil nog verder gaan. “De volgende Vlaamse Regering moet 300 miljoen per jaar vastleggen voor de fiets.

Historische kaap

Toen Ben Weyts in 2014 minister werd, bedroeg het jaarbudget voor fietsprojecten 89 miljoen euro. Minister Weyts besloot dat budget fors op te trekken. In 2017 overschreed hij voor het eerst de historische kaap van 100 miljoen euro. In 2018 klokte hij af op ruim 138 miljoen euro aan fietsinvesteringen.

Sneeuwbaleffect

Minister Weyts legt de lat opnieuw hoger. “De volgende Vlaamse Regering moet het fietsbudget verder optrekken en per jaar wel € 300 miljoen investeren. Zo creëren we een sneeuwbaleffect: steeds meer investeringen zorgen voor steeds betere infrastructuur zodat er steeds meer Vlamingen fietsen zodat er steeds meer investeringen gebeuren. Wat voor mij ook nog ontbreekt is een hogere en uniforme fietsvergoeding, zodat het gebruik van de fiets in het woon-werkverkeer nog aantrekkelijker wordt”.

Volwaardig alternatief

Voor steeds meer Vlamingen is de fiets een volwaardig alternatief. Uit onderzoek blijkt dat het aandeel van de fiets als vervoermiddel voor verplaatsingen steeg van 12 naar 15 procent. Een derde van de studenten en scholieren fietst naar school. Bij de werkende pendelaars kiest 15 procent voor de fiets.

Scholieren Don Bosco protesteren tegen onveilige situatie voor fietsers en voetgangers op de N21 in Haacht

Op 15 januari planden leerlingen van Don Bosco een actie, de onveilige situatie voor fietsers en voetgangers op de N21 in Haacht blijft maar duren. De school is bezorgd om de veiligheid van zijn leerlingen.  

Op de Provinciesteenweg in Boortmeerbeek en de Stationsstraat in Haacht zijn er nog steeds geen gescheiden fietspaden en voetpaden. De aanleg daarvan dringt zich al jaren op.

Na het dodelijke ongeval van Noah Mortier hebben wij overlegd met de gemeente, de provincie en het gewest. Uiteindelijk werd ons beloofd dat het gewest in zijn planning zou opnemen om met deze werken te starten nadat de werken aan de Werchtersesteenweg voltooid waren. Die waren in het voorjaar 2018 al klaar. Toch bleef het stil. Ondertussen gebeurde er een
tweede dodelijk ongeval, waarbij Maarten Decat om het leven kwam.

Opnieuw beloofde men om werk te maken van een veilige N21. Er zou budget zijn. Van timing is er ondertussen geen sprake meer.

Daarom organiseerde de school deze actie, “we
stapten met z’n allen van de school tot aan de kerk van Haacht-Station.

Het gemeentebestuur en de politie steunen onze actie en zullen mee zorgen voor het goede verloop ervan. Door de talrijke opkomst, hopen wij een duidelijk signaal te geven aan onze overheid dat de veiligheid van onze kinderen en jongeren primeert.